Een week aan het minderen…

Zoals jullie vorige week in een vorige blogpost hebben kunnen lezen, ben ik begonnen aan een test om te zien of ik mijn gebruik van smartphone en social media kan afbouwen. Hiervoor heb ik 80% van de apps op mijn smartphone verwijderd, namelijk alle apps die ik amper gebruikte, alle games en social media apps. Een week later ben ik blij met jullie mijn bevindingen te mogen delen.

Facebook Messenger

Toen ik al mijn apps verwijderd had, heb ik enkel Faceook Messenger laten staan. Messenger is in de laatste jaren een alternatief geworden voor SMS/MMS en ik meende dit niet te kunnen laten vallen omdat de meest belangrijke communicatie voor mij langs daar verloopt, wat zeker geen leugen is.

Enkele dagen na de start ben ik echter gaan inzien dat ik, om het echt goed te doen, ook deze app moest verwijderen en dat heb ik dan ook gedaan. En het heeft me ook geen moeite gekost. Daar waar het die dag zelf een struikelblok was, was het enkele dagen later slechts een akkefietje. Ik had er geen nood meer aan, wat een grote sprong vooruit was.

Mobiel internet

De laatste maanden heb ik extreem veel mobiel internet verbruikt, en dat is zeker niet goedkoop. In sommige maanden haalde ik limieten van 14-15GB op een maand tijd. Toen ik begon aan deze test, was één van de belangrijkste punten dat ook hieraan zeker iets moest worden gedaan. Veel data hiervan was door streaming, dat ik steeds vaker over mijn mobiel internet deed. Zelfs thuis was ik vaak op mobiel internet bezig, aangezien de wifi erg traag werkte en vaak problemen gaf qua verbinding.

Na het verwijderen van zoveel apps, bleek mijn gsm plots veel beter te werken. Ik kan er nu een volledige dag mee doorkomen (wat ik voordien zelfs niet kon als ik er amper iets op deed) en de wifi werkt veel beter (vermoedelijk doordat hij niet zo veel meer tegelijk probeert te doen op het internet). Door dit feit gebruik ik thuis alvast mijn wifi-verbinding vaker, wat al een groot verschil inhoudt.

Verder had ik ook altijd de gewoonte om onderweg (op bus en tram) steeds vaker mijn mobiel internet te gebruiken. Ik bekeek filmpjes, streamde video en muziek, speelde games, … Nu dat de meeste apps zijn verwijderd, is dat sterk verminderd. Ik betrap me er steeds vaker op dat ik hele busritten zonder mobiel internet doorkom, wat een erg positief punt is. Beter voor deze test en tegelijk beter voor de portemonnee! Mijn gebruik van mobiel internet is sterk aan het dalen, waar ik dan ook enorm blij mee ben.

Mobiele games

Laten we heel eerlijk zijn, de meeste mobiele games worden puur uit verveling gespeeld. Verveling op de bus, wachten bij de dokter, … Je kan het zo gek niet bedenken. En dat was ook bij mij het geval. Ik ben nooit echt een frequent gamer geweest, maar smartphonegames kon ik wel smaken, doordat ik mijn smartphone altijd bij had en het dan ook de makkelijkste manier van ontspanning was.

Maar nu alle games verwijderd zijn, heb ik ook plots geen nood meer aan het spelen van mobiele spellen, waarschijnlijk ook mede veroorzaakt door de algemene daling in mijn smartphonegebruik. Ik speel geen enkel spel meer op mijn smartphone, en dat geeft me op veel momenten een vrijer gevoel.

Veel games voor smartphones verbruiken ook internet. Door geen games meer te spelen, hoop ik dan ook op een vermindering van mijn dataverbruik op dit vlak. En ja, die is extra sterk aan het dalen.

Toekomst

Wat ik nu verder wil bereiken? Ik wil nog verder afbouwen. Ik heb al een hele weg afgelegd, maar er is nog een veel langere weg die er nog aankomt. Maar ik ben er klaar voor. Allereerst wil ik me afmelden van enkele social media platformen (snapchat, instagram, …) die ik niet nodig heb.

Daarnaast wil ik proberen communicatie meer via sms te doen in plaats van Facebook en hiervoor dan ook een uitgebreid adresboek aan te maken. Mijn datagebruik zou ik naar nul willen herleiden, zodat ik geen data meer nodig heb, hoewel het me sterk lijkt dat dit zal lukken. Want busuren opzoeken doe ik bijvoorbeeld altijd op mijn smartphone. En het zou echt aanpassen worden als ik hier niet meer opkan berusten. Maar hey, ik kom al van ver hé. Dus waarom zou het niet lukken?!

Olivier

Leave a Comment